Expat Ukraine - The Online Community for Expats in Ukraine - Discussion Forum
December 02, 02:54 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: New boards are up and running. Some posts were moved to the new boards and sections.

Expat Ukraine   Home   Help Search Calendar Tags Gallery Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Polish working in Kiev Wanted !  (Read 2480 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0

« on: July 21, 11:15 AM »

Szukam polskich expat?w w Kijowie
wojtek-k
Newbie
*

Thank You

« Reply #1 on: July 24, 04:25 AM »

witaj
no to jednego juz znalazles i to jeszcze imiennika Cheesy
wojtek-k
Newbie
*

Thank You

« Reply #2 on: July 24, 05:03 AM »

moj adres mailowy to wojciech.klein@zentiva.com.ua
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You

« Reply #3 on: July 26, 04:04 AM »

thx admin for our Polish Forum !!
no to mamy pole , zeby powymieniac sie doswiadczeniami. Ja dopiero sie przymierzam , wczoraj wlasnie wrocilem z kijowa z rozpoznania. Co jest czynnikem za decyzja pracy wkijowie , a co przeciw ?
Mozeci podzielic sie swoimi opiniami ?
slawek
Expat VS
**

Thank You
-Receive: 1

« Reply #4 on: July 27, 07:59 AM »

Czesc,
jestem tu dopiero od miesiaca, a przyczyna decyzji na tak? Awans, kasa a takze ciekawe doswiadczenie zamieszkac w innym kraju:)) Przeciw - no to jest kraj ktory jeszcze nie za bardzo pozbyl sie starych nawykow. biurokracja, koszmarne kolejki do odprawy paszportowej, brak tanich lini lotniczych a samochodem do polski moze byc roznie - jeszcze nie probowalem ale mam zamiar:)
Slawek
VictoriaBest
Expat VS
**

Thank You
-Given: 17
-Receive: 10

*Nothing Personal*

« Reply #5 on: August 02, 12:37 AM »

Witam Panstwa bardzo serdecznie, nazywam sie Wiktoria, jestem z pochodzenia Polka, studiowalam w Polsce i USA, obecnie mieszkam na Ukrainie w uroczym miasteczku niedaleko Kijowa. Pracuje jako tlumaczka, lektorka angielskiego i rosyjskiego dla obcokrajowcow, interesuje sie fotografia cyfrowa. Bardzo mi sie podoba na Ukrainie, tania a dobra zywnosc, fajni ludzie, duzo zieleni !
Oczywiscie, sa i przeszkody, kolejki, Urzedy, sprawy papierkowe, ale to wszystko jest do pokonania. O ile jestesmy tutaj, musimy sobie z tym radzic, bo, w koncu, jak inaczej...
Pozdrawiam serdecznie i -bazhaju usiogo najkraszczogo- !

The only thing you can't recycle in life is wasted time...
Better be envied, than pitied !
I can be sweet, as a pie and still make my point without getting my hands dirty.
***A VETERAN'S GRANDDAUGHTER !***
PoLsKi HiP-HoP - MuZa NoWeJ GeNeRaCjI
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #6 on: August 02, 04:00 AM »

Cześć Wiktoria,
jak długo już tu jesteś? Ja wlasnie skończyłem sw?j pierwszy miesiąc i na razie nie jest źle. Problemem pewnym jest komunikacja miedzynarodowa tzn. brak tanich lini lotniczych, oraz koszmarne przejscia graniczne Sad
Pozdrawiam, Slawek
VictoriaBest
Expat VS
**

Thank You
-Given: 17
-Receive: 10

*Nothing Personal*

« Reply #7 on: August 02, 07:27 AM »

No, witam !
Wlasnie masz racje, Slawku, duzo jeszcze brakuje tutaj do idealu, ale wzamian mamy chyba duzo wiecej, i nie chodzi mi tylko i wylacznie o jakies okreslone dobra materialne. Ukraincy maja dusze, piekne piosenki, wiersze, oryginalne podejscie do zycia i bardzo duzo cierpliwosci. Nie traca nadziei.
Przyjechalam w maju 2005, i wcale nie zaluje o tym, wrecz przeciwnie, mam w miare dobra prace, grono przyjaciol po calym swiecie (wirtualnych), kazdy dzien przynosi cos pieknego.
To fakt, przejscia graniczne sa koszmarne, zwlaszcza w nocy, jak sie jedzie autokarem lub samochodem. Odprawa paszportowa BAAARDZO dlugo trwa, i funkcionariuszy Strazy Granicznej od strony ukrainskiej na ogol nie znaja polskiego.
Drogi poniekad sa tez w oplakanym stanie. Nie ma tutaj wiekszosci moich ulubionych sklepow (w tym Biedronki, H&M, C&A) przedzial cenowy w Kijowie jest raczej szokujacy, dla tych mniej lub bardziej bogatych.
Wszedzie widac drogie samochody, luksusowe ubrania ze skory, a tuz obok panuje nedza i bieda, bo niektorzy rolnicy utrzymuja rodzine tylko sprzedajac zywnosc, wyhodowana w ogrodkach.
Na Kreszczatyku i w okolicach Placu Besarabskiego widzialam duzo wymalowanych kobiet z torebkami LV w towarzystwie zmeczonych, bladych obcokrajowcow. Na Majdanie, pod aniolem, slychac tylko obce jezyki, taka jest rzeczywistosc i specyfika zycia na Ukraine.
W supermarketach czasami nie myja warzyw i owocow, dlatego sprzedaja ziemniaki, marchewke i inna wloszczyzne prosto z kawalkami ziemi.
Co mi sie tutaj podoba - wszechobecne "marszrutki", stare ulicy, piekne kawiarnie, telewizja, media, normalne ceny na produkty codzienne... No i praca, ludzie, taki maly swiat.
Milego dnia
Wiki

The only thing you can't recycle in life is wasted time...
Better be envied, than pitied !
I can be sweet, as a pie and still make my point without getting my hands dirty.
***A VETERAN'S GRANDDAUGHTER !***
PoLsKi HiP-HoP - MuZa NoWeJ GeNeRaCjI
edzia
Expat VS
**

Thank You

« Reply #8 on: August 02, 12:58 PM »

Witam,
Jestem tu od ponad roku z mezem i 2 dzieci, chyba w miare przywyklismy do zycia na Ukrainie, chociaz ciagle wiele spraw mie tu drazni,  przede wszystkim Kijow to chyba dobre miejsce dla singli  Wink a nie rodzin z dziecmi, no i ceny zaporowe! Jak kazde miejsce na ziemi ma swoje wady i zalety, jednak nie do zaakceptowania dla mnie jest brud dookola (zwlaszcza na plazach...) no ale moze ja jestem wyczulona  Roll Eyes
Jest pare fajnych klubow zeby wyskoczyc w weekend, dosc duzo zieleni jak na miasto...podoba mi sie urozmaicone polozenie, wiec sa i plusy  Cheesy
Pozdrawiam wszystkich rodakow  Smiley
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You

« Reply #9 on: August 04, 12:28 PM »

Edzia, super, że sie odezwałaś, jestes chyba najdłużej przebywająca w Kijowie osoba o kt?rej słyszeliśmy. , więc możesz pewnie dużo doradzic nowym tubylcom. Ja zjadę 1 września do kijowa, i pewnie zaczynał będe od podstaw : mieszkanie, poznanie miasta itp. Czy masz jakies sugestie co do mijsca wynajmu mieszkania? Myślałem o Centrum , ale nie wiem, czy nie jest tam za głośno?
Może spr?bujemy we wrześniu zorganizować spotkanie expat?w w kijowie ?
edzia
Expat VS
**

Thank You

« Reply #10 on: August 05, 06:06 AM »

Witaj Wojtku,
Jasne ze fajnie byloby zorganizowac jaies spotkanie expatow, ja w sumie znam duzo Polakow tutaj, najwiecej za sprawa szkoly oczywiscie  Smiley

Co do sugestii odnosnie wynajmu, to ja nie mieszkam w centrum glownie ze wzgledu na budzet, bo wolelismy wieksze mieszkanie poza centrum niz mniejsze w dobrym  punkcie, a roznice w cenie sa ogromne!!! Poza tym dla rodziny z dziecmi to chyba lepsza okolica, bo spokoj, place zabaw i mniejszy ruch... Jednak  wiekszosc szuka w centrum, napewno dla singli i bezdzietnych malzenstw to lepsza opcja bo dookola zycie nocne kwitnie  Wink

Jesli moge  w czyms doradzic albo odpowiedziec na jakiekolwiek pytania to chetnie pomoge.

A tak z ciekawosci - w jakiej branzy pracujesz?

Ja w lasnie przyjechalam samochodem do Polski!(na 3 tygodnie) ale mam dostep do internetu wiec jestem codziennie.
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You

« Reply #11 on: August 05, 10:53 AM »

Witaj,
Ja dopiero zjezdzam do Kijowa od 1 wrzesnia, branza finanse, rodzine zostawiam w Polsce, ale od ponad 10 lat tak pracuje więc jestem przyzwyczajony. Pytań bede miał pewnie wiele , więc może nie będe nuzył wszystkich na formu. m?j gg 6258556 pozdr.
Jarek
Moderator
Expat XO

Thank You
-Given: 33
-Receive: 28

« Reply #12 on: October 14, 11:35 AM »

Witam.

W Kijowie mieszkam od 10.08.; chętnie piszę się na ewentualne spotkanko.
Branża: technologie dla przemysłu ciężkiego.

Pozdrawiam,
J.

Patriam amamus, non quia magna est, sed quia nostra
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #13 on: October 15, 02:49 AM »

Bardzo ciężko idą te spotkania organizowane przez forum. Ja też sie pisze na spotkanie ale niestety dopiero w listopadzie bo wreszcie ruszam na urlop. Najbardzie podoba mi się pomysl stałej daty raz w miesiącu typu pierwszy wtorek miesiąca.
Pozdrawiam, Sławek

Pr?by jak widzisz tu na forum były ale na tym sie  kończyło Sad(
mateosagan
Newbie
*

Thank You

Polish expat in Kiev. Esselte Leitz Corp.

« Reply #14 on: January 19, 02:45 PM »

Szukam polskich expat?w w Kijowie

Witam,
pozdrawiam wszystkich rodaków w trudzie w Kijowie (lub gdziekolwiek indziej na UA)
ja tu jestem od prawie 5 lat, od prawie 2 z żoną a od 7 mcy z córeczką :-)
jak się domyślacie pierwsze 3 lata były mocno intensywne, potem musiałem trochę spuścić z tonu. A teraz to już jako tatuś w ogóle wzorowy gość :-)
Jesli ktoś potrzebuje pomocy, albo szuka fajnych miejsc - polecam się.

piszcie na mateosagan@yahoo.com

Paka,
M.
Tags:
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: