Expat Ukraine - The Online Community for Expats in Ukraine - Discussion Forum
October 08, 02:51 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: New boards are up and running. Some posts were moved to the new boards and sections.

Expat Ukraine   Home   Help Search Calendar Tags Gallery Login Register  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Podr?z do Polski samochodem  (Read 3792 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0

« on: August 06, 09:00 AM »

Macie jakies doświadczenia? Ile godzin jedzie sie do Wawki z Kijowa i jak szybko przejechać granicę ?
Ivans
Expat VSOP

Thank You
-Given: 4

« Reply #1 on: August 06, 02:22 PM »

I used to go from Kiev to Poland via Rivne, Lutsk, Volodymyr-Volynskyi, Ustilug, and Zamosc. To my experience this is the best route to Poland from Kiev by car.

If you try this route here are some tips&tricks for you:
I strongly recomend to go through Rivne city centre to Luck and not to use Rivne bypass road (although several road signs prohibit to do so, or send you to bypass road)  - you can get lost on that bypass road easily which I did once  Sad Perhaps it was designed for western spies Wink.
Also it is faster to cross Ukrainian border in Ustilug, not Yagodyn. Ustilug is prohibited for heavy lorries and has joint Ukr-Pol teams of borderguards, whereas Yagodin has two separate borders and in addition, usually long line plus local mafia that solicit 'to buy' a better place in that line (rumored $20 or so).
Lastly, there is a Lukoil station in Ustilug selling gas at Ukrainian rates where you can have the last good bargain before entering Poland Cool

Iv.
« Last Edit: August 06, 02:32 PM by Ivans » Logged

When in Ukraine DO NOT do as Ukrainians do Grin
edzia
Expat Messenger
*

Thank You
-Receive: 1

« Reply #2 on: August 06, 04:07 PM »

Ja jezdze przez Jagodin, jedziemy zazwyczaj ok 10 godzin pod warunkiem ze nie stoimy na granicy, do tej pory puszczali nas z malym dzieckiem bez kolejki, ale wlasnie 2 dni temu nie chcieli nas puscic mowiac ze sie zmienily przepisy i z dzieckiem tez obowiazuje kolejka - horror, po dlugich prosbach i tlumaczeniach dali sie zbajerowac, ale co dalej bedzie to nie wiem..,.
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #3 on: August 07, 02:56 AM »

Wojtek, poruszyłeś moje najwieksze zmartwienie na ten moment, na razie nie zdecydowałem się na wyjazd bo mam samoch?d slużbowy Ukrainski a jeszcze nie mam pozwolenia na prace i wizy wiec mi odradzono ale na pewno bede chiał jezdzić do polski samochodem. No i sama jazda po ukrainie mi nie przeszkadza wszystko da sie zniesc w koncu w Polsce tez niekt?re drogi są takie sobie (e.g Puławska w Wa-wie Wink) ale granica to osobny temat... Jak słysze ze ktos stał 7 godzin !!!!!!!!!!!  to mnie trafia na samą myśl. Za wszelkie info jak tego uniknąć będę dozgonnie wdzięczny.
Slawek
edzia
Expat Messenger
*

Thank You

« Reply #4 on: August 07, 03:24 AM »

jak tego uniknac???
Dac w lape  Cheesy
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #5 on: August 07, 04:30 AM »

Chętnie Wink komu? ile?   jak się spotkamy to opowiesz Smiley
Jarek
Moderator
Expat VSOP

Thank You
-Given: 29
-Receive: 19

« Reply #6 on: October 14, 11:45 AM »

Raczej latam, autem jechałem do PL dotąd raz, przez Ustilug.Kolejka na 8 godzin wg stałych kolejkowicz?w, mi cała granica zajęła 2 godziny.I kosztowała 100 UAH Smiley

Patriam amamus, non quia magna est, sed quia nostra
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #7 on: October 15, 02:45 AM »

Jechałem do Polski tydzień temu przez Jagodin. Kolejka na 5-7 godzin (piatek 15sta) . Ukrainska strona - stalem 5 minut (ze wspomaganiem Wink) ale po przejechaniu ukrainskich celnikow zanim dotarlem do Polskich zajęło mi 2,5 godziny. Powrot przez to samo przejscie 15 minut (niedziela 14sta)  Pozdrawiam Slawek
Jarek
Moderator
Expat VSOP

Thank You

« Reply #8 on: November 14, 09:04 AM »

Ustiług, tydzień temu - opłata dwa razy wyższa niż poprzednio , za to otwarte wszystkie szlabany i w minutę, pod prąd:) - aż na polską stronęSmiley)))A tam dwie godzinki w kolejce, niestety...

slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #9 on: November 14, 10:45 AM »

Ustiług 20 październik, załatwiane przejście ukrainskiej części a p?źniej 1,5 godziny czekania po polskiej stronie.  Droga powrotna w ostatnią niedziele przez Dorohusk zajeła mi ok 30 minut (nie było kolejki)
Slawek
Landgraff
Newbie
*

Thank You

« Reply #10 on: November 15, 06:06 PM »

Jazda cudzym autem tylko z upoważnieniem Roll Eyes

Agata Łukaszewicz 14-11-2007, ostatnia aktualizacja 14-11-2007 06:23

Prawo drogowe. Policjant może żądać od kierowcy auta zarejestrowanego za granicą upoważnienia od właściciela

Kierowca auta zarejestrowanego za granicą ? jeśli jego dane nie widnieją w dowodzie rejestracyjnym ? musi mieć przy sobie upoważnienie do korzystania z pojazdu.

Nowe przepisy dotyczące poruszania się po polskich drogach samochodami zarejestrowanymi za granicą obowiązują od 10 października. Kierowcy skarżą się, że nic nie wiedzieli o nowym obowiązku. Policja jednak uspokaja, iż w ciągu miesiąca nie odnotowała sygnał?w, by nowy wym?g (pojawił się w naszym kodeksie drogowym za sprawą przepis?w unijnych) stanowił większy problem.

Obowiązek posiadania upoważnienia odnosi się do osoby, kt?ra uczestnicząc w ruchu drogowym na terytorium Polski, kieruje pojazdem zarejestrowanym za granicą i nie jest wymieniona w dowodzie rejestracyjnym tego pojazdu jako jego właściciel czy posiadacz. Osoba taka od października powinna mieć przy sobie dokument potwierdzający prawo do używania samochodu przez kierującego.

Wystarczającym dokumentem potwierdzającym to prawo jest upoważnienie sporządzone przez właściciela pojazdu w formie pisemnej ? ten dokument nie wymaga form szczeg?lnych. Może być napisany odręcznie. Czasem, jak pokazuje praktyka, jest to jednak problem. Np. w?wczas, gdy właściciel auta od dawna przebywa za granicą i kontakt z nim jest utrudniony.

Źr?dło : Rzeczpospolita
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #11 on: November 16, 04:37 AM »

Kto wymyślił taki idiotyzm?
Jarek
Moderator
Expat VSOP

Thank You

« Reply #12 on: November 16, 07:51 AM »

Odpowiednicy tych , kt?rzy stworzyli prawo zmuszające mnie do wożenia na Ukrainie dowierennosti poświadczonej notarialnie i przetłumaczonej na ukraiński u tłumacza przysięgłego:)

Ivans
Expat VSOP

Thank You
-Given: 4

« Reply #13 on: November 21, 04:47 AM »

Jazda cudzym autem tylko z upoważnieniem Roll Eyes

Agata Łukaszewicz 14-11-2007, ostatnia aktualizacja 14-11-2007 06:23

Prawo drogowe. Policjant może żądać od kierowcy auta zarejestrowanego za granicą upoważnienia od właściciela

Kierowca auta zarejestrowanego za granicą ? jeśli jego dane nie widnieją w dowodzie rejestracyjnym ? musi mieć przy sobie upoważnienie do korzystania z pojazdu.

Nowe przepisy dotyczące poruszania się po polskich drogach samochodami zarejestrowanymi za granicą obowiązują od 10 października. Kierowcy skarżą się, że nic nie wiedzieli o nowym obowiązku. Policja jednak uspokaja, iż w ciągu miesiąca nie odnotowała sygnał?w, by nowy wym?g (pojawił się w naszym kodeksie drogowym za sprawą przepis?w unijnych) stanowił większy problem.

Obowiązek posiadania upoważnienia odnosi się do osoby, kt?ra uczestnicząc w ruchu drogowym na terytorium Polski, kieruje pojazdem zarejestrowanym za granicą i nie jest wymieniona w dowodzie rejestracyjnym tego pojazdu jako jego właściciel czy posiadacz. Osoba taka od października powinna mieć przy sobie dokument potwierdzający prawo do używania samochodu przez kierującego.

Wystarczającym dokumentem potwierdzającym to prawo jest upoważnienie sporządzone przez właściciela pojazdu w formie pisemnej ? ten dokument nie wymaga form szczeg?lnych. Może być napisany odręcznie. Czasem, jak pokazuje praktyka, jest to jednak problem. Np. w?wczas, gdy właściciel auta od dawna przebywa za granicą i kontakt z nim jest utrudniony.

Źr?dło : Rzeczpospolita

Could anybody outline this in English please?

When in Ukraine DO NOT do as Ukrainians do Grin
Jarek
Moderator
Expat VSOP

Thank You

« Reply #14 on: January 02, 10:03 AM »

Z kronikarskiego obowiązku:

-do PL, 19.12.2007 , w południe na granicy Ustiług-Zosin: po stronie UKR 2 (dwa) samochody (sic!), 10 minut oczekiwania, po polskiej - tradycyjne 1,5h kolejki.W sumie - bez problemów.
-na UKR, 01.01.2008, 20 wieczorem, Medyka-Szegyni - po polskiej stronie 5 minut, jeden samochód; po stronie ukraińskiej...sam nie wiem co napisać.Celnicy nieprzytomni,straż graniczna półprzytomna.Niesympatyczni, opryskliwi - ale jednocześnie nawet nie przerywający świętowania żeby zerknąć na dokumenty...20 minut, uczucia mieszane z przewagą negatywnych.Chyba po 10 dniach spędzonych w krajach UE trochę odwykłem Roll Eyes

Tags:
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: