Expat Ukraine - The Online Community for Expats in Ukraine - Discussion Forum
May 15, 10:27 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: New boards are up and running. Some posts were moved to the new boards and sections.

Expat Ukraine   Home   Help Search Calendar Tags Gallery Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Podatki osob pracujacych na Ukrainie  (Read 871 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0

« on: September 17, 02:43 PM »

Czy ktos ma wiedze o poziomie podatkow jakie Polak pracujacy na Ukrainie powinien placic w Polsce?
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #1 on: September 18, 01:41 AM »

Z całą pewnoscią Polska i Ukraina mają podpisaną umowę o unikaniu podw?jnego opodatkowania. Więc jeśli zostaniesz uznany za rezydenta Ukrainy to będziesz płacił po Ukrainsku Smiley. Ale musi tu się wpisac chyba ktoś bardziej kompetentny. Ja podlegam innym zasadom więc się w temat nie wgłębiałem.
Sławek
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You

« Reply #2 on: September 19, 08:29 AM »

Super, pytanie jakie warunki nalezy spelnic aby zostac rezydentem ?
edzia
Expat Messenger
*

Thank You
-Receive: 1

« Reply #3 on: September 20, 12:37 AM »

My sie rozliczylismy w Ukrainie tylko za zeszly rok...potrzebne jest pozwolenie na prace i pensja otrzymywana w Ukrainie
slawek
Expat VS
**

Thank You

« Reply #4 on: September 20, 01:18 AM »

Pozwolenie na prace i pensja na ukrainie sa konieczne + musisz wykazać że rzeczywiście twoje tak zwane "Centrum zyciowe" (przynajmniej tak to okreslali ludzie z E&Y) jest tutaj, czyli że masz wynajete mieszkanie a nie że przylatujesz sobie tylko do pracy a na weekendy wracasz. Poza tym jaką część roku spędziłeś na Ukrainie. Ze mną E&Y ma problem bo pracuję na Ukrainie od 01.07  i nie wiedza co mi doradzić Smiley)))) 

Slawek
wojtek
Expat Messenger
*

Thank You

« Reply #5 on: September 20, 01:42 AM »

Z tego co rozumiem, to centrum zyciowe, to rowniez posiadanie tutaj rodziny..W moim przypadku rodzina jest w Polsce wiec nie jestem pewien czy mge byc traktowany jako rezydent.
mateosagan
Newbie
*

Thank You

Polish expat in Kiev. Esselte Leitz Corp.

« Reply #6 on: January 19, 01:24 PM »

Czy ktos ma wiedze o poziomie podatkow jakie Polak pracujacy na Ukrainie powinien placic w Polsce?

Witaj,
jestem nowy na forum i sorry, że tak późno odpisuję.
Jeśli chodzi o podatek:
pensję możesz dostawać w Polsce, firma w PL może dalej płacić za Ciebie ZUS i zdrowotne (abyś był ubezpieczony), ale przelewa Ci na konto kwotę "stare brutto" z podatkiem. Raz na kwartał lub 1x na mc idziesz do ukraińskiego US i wpłacasz 15% podatku dochodowego. Uwzględniasz to w zeznaniu rocznym w PL.
Aby tak było firma pisze w PL pismo do US, że przestaje za Ciebie płacić podatek, bo nabyłeś prawa rezydenta na UA. Aby je nabyć musisz udowodnić, że spędzasz tu ponad 180 dni w roku i tu jest Twoje centrum życiowe. Pobyt żony nie ma z tym nic wspólnego.
Sprawdzał do dla mnie E&Y oraz US mojej firmy (porady zasięgali aż w Min. Finansów)

Ja zrezygnowałem, bo rozliczam się wspólnie z żoną, która nie pracuje, bo przeprowadziła się do Kijowa i urodziła nam się córeczka.
Przy wspólnym rozliczaniu i płaceniu podatku w PL (nawetj jeśli jest to 40%) dalej się to opłaca. Przy rozliczeniu rocznym i płaceniu podatku na UA nie odliczysz sobie składki na ub. zdrowotne i oczywiście w ogóle nie rozliczysz się wspólnie z żoną.

Jeśli masz pytania pisz na mateosagan@yahoo.com

może do zobaczenia kiedyś przy piwku w Kijowie

Pozdrawiam,
Mateusz S.
Tags:
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: