Czy ktos ma wiedze o poziomie podatkow jakie Polak pracujacy na Ukrainie powinien placic w Polsce?
Witaj,
jestem nowy na forum i sorry, że tak późno odpisuję.
Jeśli chodzi o podatek:
pensję możesz dostawać w Polsce, firma w PL może dalej płacić za Ciebie ZUS i zdrowotne (abyś był ubezpieczony), ale przelewa Ci na konto kwotę "stare brutto" z podatkiem. Raz na kwartał lub 1x na mc idziesz do ukraińskiego US i wpłacasz 15% podatku dochodowego. Uwzględniasz to w zeznaniu rocznym w PL.
Aby tak było firma pisze w PL pismo do US, że przestaje za Ciebie płacić podatek, bo nabyłeś prawa rezydenta na UA. Aby je nabyć musisz udowodnić, że spędzasz tu ponad 180 dni w roku i tu jest Twoje centrum życiowe. Pobyt żony nie ma z tym nic wspólnego.
Sprawdzał do dla mnie E&Y oraz US mojej firmy (porady zasięgali aż w Min. Finansów)
Ja zrezygnowałem, bo rozliczam się wspólnie z żoną, która nie pracuje, bo przeprowadziła się do Kijowa i urodziła nam się córeczka.
Przy wspólnym rozliczaniu i płaceniu podatku w PL (nawetj jeśli jest to 40%) dalej się to opłaca. Przy rozliczeniu rocznym i płaceniu podatku na UA nie odliczysz sobie składki na ub. zdrowotne i oczywiście w ogóle nie rozliczysz się wspólnie z żoną.
Jeśli masz pytania pisz na
mateosagan@yahoo.commoże do zobaczenia kiedyś przy piwku w Kijowie
Pozdrawiam,
Mateusz S.